Bølle-Bob teater

Skuespillene ”Bølle-Bob” og ”Smukke Sally” findes begge i to udgaver: en stor og en mindre. Den store er beregnet til professionelle opførelser og større amatørteatre, og den mindre er især tænkt til skoler. Den store udgave er i to akter med indlagt pause, den lille er uden pause og en smule forkortet. Men der er nu ikke så stor forskel på dem. Udover pausen mangler der nogle få scener, nogle bipersoner og et par sange i den lille udgave. Så publikum vil opleve begge udgaver som hele historien. 

Når man skal sætte sådan en forestilling op, er det rart med en sceneoversigt. Dels giver den overblik over manuskriptet og forløbet i historien, og dels er den praktisk, når man skal aftale delprøver med de medvirkende. Du kan finde disse sceneoversigter her på hjemmesiden, lige til at printe ud. De indeholder i stikkordsform en beskrivelse af handlingen med angivelse af de medvirkende i hver enkelt scene og sidehenvisning til manuskriptet.

Sceneoversigter: 
Bølle-Bob, lille udgave KLIK HER 
Bølle-Bob, stor udgave KLIK HER
Smukke Sally, lille udgave KLIK HER
Smukke Sally, stor udgave KLIK HER

Desuden kan du i ”Børn spiller Bølle-Bob” se lidt om, hvordan forskellige skoler og amatørteatre har grebet forestillingen an. Hop direkte dertil ved at klikke HER.

Forestillingen vil i de små udgaver vare omkring 75 minutter. De store vil – med 15 minutters pause – vare næsten 2 timer. Begge forestillinger kræver mindst 15 medvirkende, også i de korte udgaver. Men det vil ikke skade at være flere på scenen. I de professionelle opførelser har der været op til 30 medvirkende - plus orkester - og alle havde meget at lave på grund af de mange sange.

Scenografien kan udføres på mange måder afhængig af pladsen, arbejdskraften, pengene, interessen, fantasien. Men der regnes med en fast dekoration, som rummer to elementer: i den ene side Bloms grillbar-facade med et par borde og stole foran, og i den anden side Valdes campingvogn med en masse rod foran. I midten indikeres skiftende lokaliteter som f. eks. et klasseslokale og et kontor. Samtidig udgør hele scenen byens torv.

Har man ikke så meget plads til rådighed, må man få scenen til at være alle lokaliteter på skift, men det er nu heller ikke så svært som det måske lyder. Der skal ikke ret meget dekoration til at indikere en lokalitet: en disk med en pølsereklame gør hele scenen til en grillbar, og hvis man så kører en tavle eller et stort landkort hen foran disken, er scenen pludselig et klasselokale osv.

Også kostumerne er i høj grad op til den enkelte instruktør. I filmene har man givet personerne moderigtigt tøj på, mens de fleste teatre har foretrukket det tegneserie-agtige tøj, som blev lanceret på CD-coveret i 1992 og siden har været gældende i tegneserien og alle bøgerne.

Det letteste er naturligvis at sammensætte kostumerne af tøj, som børnene har i deres skabe, men det er måske sjovere at prøve at ramme stilen fra bøgerne. Især hvis børnene har arbejdet med Bølle-bøgerne i dansktimerne, vil de nok ”kræve”, at personerne ligner. Ved skoleforestillinger forudsætter det nogle hjælpsomme lærere eller forældre med sy-talenter. Det er f. eks. umuligt at købe Bølle-Bobs karakteristiske blå og røde kasket i nogen forretning, så det ender ofte med en blå eller rød kasket, ligesom Lisemettes tøj alene ved at være gult, og Smukke Sally med en pinkfarvet trøje, signalerer deres sammenhæng med bøgerne. Derimod har de alle tre blå jeans på, og det er jo til at finde ud af.

Med manuskripterne følger klavernoder med becifringer til dem som har mulighed for selv at spille musikken. Men man kan også bestille en CD med musikken til brug ved opførelsen. Det er de professionelle indspilninger, hvor solostemmerne er fjernet, så børnene bare skal synge selve sangen.

Se Bølle-Bob plakatSe Smukke Sally plakatVi har fremstillet to plakater, som frit kan downloades og bruges i forbindelse med din opsætning af et af skuespillene. Klik på billederne til venstre og se dem i stor størrelse.  Herefter kan du bruge 'Gem som'-funktionen på normal vis for at downloade dem. Der er lavet plads til, at du selv kan skrive oplysninger om spilletid osv. i bunden af plakaten. De kan uden videre printes ud i A4-format, og hvis du har teknik til det, kan en større plakat i op til A3-format også lade sig gøre i rimelig kvalitet. Derimod er det ikke tilladt at 'plukke i dem', de må kun bruges i deres helhed.

I manuskriptet er bevaret teaterudtrykkene 'kongeside' og 'dameside'. Man bliver hurtigt forvirret af at tale om højre og venstre, fordi det naturligvis afhænger af om man står på scenen eller på tilskuerpladserne, så det er praktisk at lære de rigtige ord: står man i tilskuerrummet og kigger op på scenen, er 'kongeside' til venstre og 'dameside' til højre.

Tilbage er så bare at ønske god fornøjelse. Det er et gigantisk arbejde at sætte sådan en forestilling op, og det kan synes overdrevent at ofre måneder på at give nogle få hundrede mennesker et par hyggelige timer. Men det er jo heller ikke det, det drejer sig om. Det drejer sig om at give de medvirkende en helt speciel oplevelse. At tilfredsstille en uforståelig drift vi næsten allesammen slæber rundt på. At mærke magien ved teatret.

Mig bekendt ved ingen, hvorfor det er så stor en oplevelse at spille teater. Men det er en kendsgerning, at når sådan et projekt lykkes, har mange af de medvirkende fået en oplevelse for livet. Så altså: god fornøjelse!

Gunnar Geertsen